Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привърженици и противници на правителството обградиха НС при първото му заседание

Снимка: БГНЕС

Първото заседание на депутатите за сезона се провежда със съпътстващи протести около сградата на Народното събрание. Протестиращи срещу правителството и негови привърженици се събраха пред сградата и в пространството на храм-паметника "Св. Александър Невски". Демонстранти и от двата лагера бяха докарани в София с автобуси от цялата страна. По данни на Столичната община, 30 автобуса са пристигнали в столицата от различни места. 18 от тях са паркирани на площад "Македония", а останалите 12 - пред стадион "Васил Левски". От общината не са получили уведомителни писма за пристигането им, но от публикации в медиите са разбрали, че това ще се случи и са създали организацията. На паркинга пред националния стадион автобусите са на една и съща фирма. Има един от Турция. Другите са с регистрация от Пловдив, Кърджали, Бургас. Шофьор призна неофициално, че е докарал 50 души на протеста. Също неофициално хора посочиха, че не са платили пътуването си и са им били осигурени закуски, но не и пари, от ГЕРБ.

От 8 часа се поднови протестната инициатива "На кафе". Минути преди уречения час участниците в антиправителствения протест спряха движението по булевард "Цар Освободител". Протестиращите се събраха в градинката между парламента и Софийския университет. Мястото е оградено с 8 бронирани коли на жандармерията. Протестиращи от Благоевград и Пловдив дойдоха пред парламента.

Депутатските автомобили влизаха през пункт между сградата на Светия синод и храм-паметника "Св. Александър Невски". На мястото има привърженици на кабинета "Орешарски", които признаха, че са пристигнали с автобус и пътуването им е организирано от БСП, но бяха категорични, че не са получили пари за това. Общината е дала разрешително привържениците на кабинета да пребивават от 07.15 до 15 ч. до сградата на Светия синод. Организаторите заявиха, че ще останат до края на работното време на народните представители и че няма да има провокации към протестиращите срещу кабинета.

© Снимка: БГНЕС

Докато напрежението на протеста срещу правителството се покачва, на контрапротеста е спокойно. Хората не са агресивно настроени, играят хора и изказват подкрепата си за правителството. В 12 ч. голяма част от тях вече се бяха разотишли. Появата на трима от емблематичните личности от протестите - Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, блогъра Асен Генов и журналиста Найо Тицин предизвика реакцията на контрапротестиращите. Тримата обясниха, че искат да видят какво се случва на контрапротеста, но хората там видяха опит за провокация. Тицин обясни, че е отишъл като журналист, за да бъде обективен погледът му.

Част от контрапротестиращите обявиха, че довечера в 18 часа пред Посолството на САЩ у нас ще отидат, за да подкрепят инициатива да не се напада Сирия. Те уточниха, че тя не е организирана от тях. 

Депутатът от БСП Емил Костадинов поздрави контрапротестиращите. Те го призоваха да не се предава.  Участниците в контрапротеста са получили информация, че Пламен Орешарски може да отиде при тях. Към 13 ч. пред Светия синод имаше 60 души.

В специална декларация "Протестна мрежа" призовава в интернет всички да поканят по 5-има свои приятели на площада. Декларацията е по повод началото на работата на парламента и навършилите се 100 дни на правителството на Пламен Орешарски. В документа протестиращите призовават за операция 100-3-5.

Над 200 души се включиха в снощния протест срещу правителството на Орешарски в столицата. Част от тях се обявиха за мирен протест без конфликти и насилие. Раздаваха се листовки с призив за подкрепа и за участие в днешната антиправителствена демонстрация, която е под наслов "Голямото завръщане".

По публикацията работи: Николай Христов/Велина Сашева и Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна