Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните ще са малцинство в Германия след 20 години

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След 20 години християните ще са малцинство в Германия. Двете най-големи църкви в страната - католическата и протестантската губят ежегодно по 500 000 членове, показа тяхно проучване. През 2033 година католиците и протестантите ще са под 50%. Останалите ще са или атеисти, или последователи на други религии.

В момента от общо 80 милиона души в Германия, 23 милиона са активни членове на католическата или протестантската църква. Техният брой обаче спада ежегодно с 500 000 души поради демографския срив.

Тази тенденция ще се засили през следващите години, тъй като в църковните общности членуват предимно възрастни хора. Все повече млади предпочитат да не записват принадлежност към никоя църква, така че след 20 години християните ще са малцинство в страната.

И в момента църквите имат проблем с поддържането и проповядването на християнската религия. Според последните проучвания повечето от децата на училищна възраст не могат да изброят 10-те божи заповеди. Все повече хора се опитват да разнообразят религията с различни езотерични практики и търсят контакт с бога без посредничеството на църквата.

По публикацията работи: Капка Тодорова - Берлин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна