Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозе Барозу: Не трябва да се срамуваме, а да се гордеем с това, което сме постигнали

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Броени дни след като Европа за пръв път от две години отбеляза икономически растеж, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу представи пред евродепутатите една сравнително оптимистична картина. По думите му кризата още не е приключила, но възстановяването вече изглежда постижимо и може да бъде факт през 2014-а:

Най-уязвимите страни вече плащат по-малко за заеми от финансовите пазари, индустриалното производство се увеличава, доверието в пазарите се връща, стоковите борси се представят добре, бизнес прогнозите са позитивни, потребителското доверие расте, обяви Барозу.

Минути по-късно тезата му беше отхвърлена от лидера на социалистите Ханес Свобода, който даде негативното отношение към българи и румънци като пример как кризата и мерките за икономии са подкопали солидарността в Европейския съюз.

Като основни предизвикателства пред него председателят на Еврокомисията вижда доизграждането на единния пазар в посока общ пазар за мобилни услуги, телекомуникации, енергетика, финансови услуги и електронна търговия. Създаването на банков съюз Барозу определи като ключова стъпка към истинска финансова стабилност и предвидимост и призова да няма делене на еврозона и всички останали, а социалното измерение на икономическия и валутен съюз да бъде засилено.

Сегашното ниво на безработицата, особено на младежката, е социално недопустимо, подчерта Жозе Барозу и отново обърна внимание, че реформите в посока заетост и растеж трябва да бъдат ускорени.

Той призова евроскептиците да подобрят това, което не харесват в Евросъюза, вместо да се отдръпват от него, а евродепутатите – по време на предстоящата кампания да показват реална, а не карикатурна картина на Европа, чието бъдеще според него е като политически съюз.

Не трябва да се срамуваме, а да се гордеем с това, което сме постигнали, каза в заключение Жозе Барозу.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна