Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бареков за политическия си проект: Цв. Василев не си прави партия и не поставя мен за лидер

Снимка: БГНЕС

Засега плановете ми са свързани все повече с медиите и по-малко с пряката намеса в политиката. Ще имаме срещи и възможност да чуем какво мислят и какво ги вълнува хората в цялата страна, след което се надявам да имаме възможност хората, които са изпъкнали по време на тази кампания, с тези хора, с които работим и в момента от българските региони, да помислим за създаването на едно голямо и всеобхватно гражданско движение, което да се опита да постави началото на дълбоки реформи и да направи дълбоки реформи в страната. Така че предпочитам да говорим по-скоро за граждански проект. Това каза журналистът Николай Бареков в интервю за предаването "12+3".

Сегашните партии носят вината за ситуацията и основната грешка, която допуснаха и ГЕРБ, и БСП, и ДПС е, че те не съумяха да структурират управление, което да работи в интерес на гражданите. БСП и ДПС се провалиха на няколко пъти във властта, ГЕРБ се провали един път, но за сметка това грандиозно, точно поради тази причина. Тези хора управляваха в полза на лични, корпоративни интереси, добави той.

На въпрос с кого би работило новото гражданско движение на Бареков, той отговори: Нека да се огледаме какво се случва в политическото пространство. Аз имам много въпроси. Да речем, има лица в Реформаторския блок, които са ми симпатични, но има лица, които будят дълбоко недоумение и провокират въпроси. Какво реформаторско може да има в политици, които до момента са били във властта и са свързани с лоши управленски практики?

Бареков уточни, че Нешка Робева не е част от политическия му проект: Тя е част от предаването и от движението "България без цензура". То не е политическо. То е отворено за хора от всякакви политически цветове, които искат да споделят без цензура какво мислят за ситуацията в нашата държава.

Журналистът коментира и факта, че името му се свързва с кръга на Корпоративна търговска банка: Аз познавам почти всички богати хора в България. За добро или за лошо аз съм работил с всички, имал съм допирни точки през годините като мениджър и като журналист с тези хора по линия и на бизнеса в телевизията, и на спорта, и Цветан Василев, и Красимир Гергов, и Кирил Домусчиев и ред други. Моите отношения в момента са единствено с компанията "Nо Frame Media", с която ще работя следващите три месеца. Пари от такива хора аз няма да приемам. /.../ Цветан Василев не си прави партия и не поставя мен за лидер.

На въпрос какво наложи Борисов и ГЕРБ да се обърнат в негови основни опоненти, Бареков отговори: Дали е коректно зададен въпросът? Преди две години аз и моите журналисти бяхме единствените в държавата, които разследваха и доказаха високата цена на лекарствата. Това разследване беше направено благодарение на мен и моето присъствие в телевизията. Следващото разследване беше за високата цена на тока. То не беше взето под внимание от екипа на Борисов. Твърде късно бяха уволнени Трайчо Трайков и Симеон Дянков и управлението падна под напора на обществения резонанс. Ние бяхме единствените хора, които казваха истината за социално-икономическата политика на това управление. Да, подкрепях Борисов в първите му стъпки като министър-председател, вярвах в неговите добри намерения. /.../ Аз престанах да вярвам на това управление, когато политиката в областта на енергетиката, на социалната сфера, в областта на доходите на хората, стигна до задънена улица.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна