Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски в Китай: Правителството има силна програма за реформи

Снимка: Архив

Правителството има силна програма за реформи с която може да се постигне растеж, а фискалната стабилност е само предпоставка за това. Това каза премиерът Пламен Орешарски в рамките на дискусията "Бъдеще за Европа" на икономическия форум "Млади шампиони" в китайския град Далиен.

Премиерите на Белгия, на Финландия, на Малта и на България говориха и за бъдещето на Европа. Общо бе становището, че обединена Европа има бъдеще и има нужда от своите шампиони. Подчертано беше, че Европа трябва да изгради обща енергийна система и обща система за сигурност и отбрана. За това ще са необходими много средства, но финансирането не трябва да е за сметка на инвестициите в иновации.

Пред участниците в дискусията министър-председателят Пламен Орешарски обясни, че преди и по време на кризата България е спазвала строга фискална политика и изброи впечатляващите данни за ниския дефицит и малкия външен дълг, но също така каза, че структурните реформи в страната ни са били забавени за сметка на стремежа към фискалната стабилност:
Ние видяхме как пета година страната е в рецесия и относителната ни фискална стабилност не помага, за да излезем по-бързо от кризата. Съвсем очевидно е, че трябва да търсим стимулаторите на растежа. Много бих се радвал, ако успеем и към това са насочени нашите усилия, да ориентираме повече икономиката ни към експорт, защото считам, че това е най-верният път, важно е да успеем да произвеждаме повече и да изнасяме.

Пак в рамките на дискусията министър-председателят каза, че като нов премиер на страната ни има амбициозна програма за реформи, която цели намаляване на административното бреме, реформа в образованието, преквалификация на човешкия капитал, акцент върху малките и средни предприятия, осигуряването на нови икономически партньори. Запитан дали ЕС се нуждае от реформи, българският министър-председател обясни, че идва от страна, в която гражданите в много по-голяма степен от средните европейци вярват в европейските институции:
Ако мога да се пошегувам, и след този дебат не стана ясно бъдещето на Европа, а в смисъл дали повече Европа, или запазване на относително самостоятелни политики, като че ли се говореше повече от останалите колеги за вярата в европейските институции, и че прехвърлянето на национална индентичност е повече положителна черта от гледна точка на стимул за по-нататъшно развитие на Европа.

 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова - спец. пратеник на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени