Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България получава 32 млн. евро за периода 2014-2020-а година по програма "Храна за бедните"

Снимка: БГНЕС

България ще получи 32 милиона евро за периода 2014-2020-а година по програмата "Храна за бедните". Тя ще се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика и финансирането е от Европейския социален фонд, по който страната ще получава европари. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова.

През следващия програмен период през 2014-2020-а година общините, които не попадат в обхвата на определението за селски район, ще получат европейски средства за няколко основни дейности от програмата "Регионално развитие", посочи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова:

Социална инфраструктура, образователна инфраструктура, транспорт – градски и мерки за икономически растеж. Няма да бъдат допустими ВиК. Идеята е до 20% от ресурса на интегрираните планове да бъдат заделяни.

С най-голяма степен на подготовка на европрограмите, които ще се финансират от 2014-а година, са "Регионално развитие", "Човешки ресурси" и "Околна среда". Не са изпратени за съгласуване с ЕK програма "Конкурентоспособност на икономиката" и новите програми "Образование и наука" и "Добро управление", която включва развитие на електроните административни услуги. За да се намали рискът от загуба на европейски средства през сегашния период до края на 2013-а година са предприети мерки със срок за изпълнение за всяка от програмата, добави още Зинаида Златанова:

Разрешихме с решение на МС наддоговаряне в размер на 10% по всички програми, защото това ни дава гъвкавост.

По програма "Околна среда" се прави анализ за прехвърляне на европейски средства от схемата за финансиране на депа за отпадъци към "Техническа помощ". По програмата "Конкурентоспособност на икономиката" ще се ускори изплащането на европари по проектите, по които се изпълняват.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна