Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снаряд, изстрелян от Сирия, падна край турско гранично селище

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Сирия продължават боевете в близост до турската граница. Снаряд, изстрелян от сирийска страна, падна в района на град Джейлянпънар, югоизточна Турция. Няма пострадали хора, но снарядът разрушил стената на един склад за брикети и в селището настъпила силна паника.

Снарядите, които от време на време биват изстрелвани от сирийска страна, през последните няколко месеца причиниха смъртта на четирима турски граждани и нараниха много хора.

Кореспондентите от района съобщиха, че са били засилени мерките по сигурността по границата. Властите са предупредили населението да бъде внимателно.

Междувременно в Истанбул вчера заседава сирийската опозиция. В заседанието на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили, както е официалното название на групата, са участвали около 100 представители. За временен министър-председател на сирийската опозиция е бил избран един от най-известните активисти, 48-годишният Ахмад Туамах.

Новият председател се преценява за умерен ислямист. В Сирия е излежавал присъда заради антиправителствена дейност. Той е бил избран с една трета от гласовете на участниците в заседанието, съобщиха информационните източници. Подчертава се, че Туамах ще има трудната задача по възстановяването на реда в районите от Сирия, които не са под контрола на Башар Асад.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна