Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Бъчварова: Цените на хлебната пшеница са паднали с 45-50 процента

Св. Бъчварова: По-ниска е и цената на брашното, но това не е достатъчно условие за по-евтин хляб
Снимка: Архив

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храните Светла Бъчварова съобщи в Русе, че цените на хлебната пшеница са спаднали с 45-50 процента. По-ниска е и цената на брашното, но това, според нея, не е достатъчно условие за по-евтин хляб:

Цената на хляба е функция и от тези показатели, но най-вече от конкуренцията. Когато има конкуренция в даден регион за производство на хляб, по естествен начин цената на хляба пада. Факт е, че в някои райони от страната - Пловдив, София, цената на хляба е по-ниска през последните месеци, но пак казвам, това е резултат на конкуренцията, а например в областите Добрич и Варна, където няма абсолютно никаква конкуренция при производството на хляб, даже е възможно цената на хляба да се повиши. Това е един от примерите, в които конкуренцията създава по-добри условия съответно и за развитие на бизнеса, от там нататък и да редуцира цените.

Светла Бъчварова съобщи, че днес е първото заседание на работната група за анализ на закони, в които има условия за картелни споразумения и монополи. До десет дни тя трябва да се произнесе за необходимите промени в законодателството.

По публикацията работи: Наташа Димитрова - кор. на БНР в Русе
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна