Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Терзиева: До края на месеца ще бъде завършена рехабилитацията на прохода Петрохан

Снимка: БГНЕС

Министър Десислава Терзиева открои през изминалите 100 дни от работата в министерството, което тя ръководи, започването на строителството на нови 42 км автомагистрални участъци и мерките за минимализирането на риска от загубата на средства по оперативна програма "Регионално развитие".

Парите от еврофондовете трябва да се вливат максимално бързо в икономиката. Разработен е и план за спасяването на ЛОТ 1 и ЛОТ2 на автомагистрала "Марица", приети са и регионалните планове за развитие, възстановен бе и процесът на децентрализация.

Министър Терзиева обясни, че за първи път от много години в област Монтана се работи активно за подобряване на пътната инфраструктура.

Със стартиралото днес строителство общо над 55 киломенра от републиканската пътна мрежа се изграждат и рехабилитарат на територията на областта. Това са 10 процента от общата дължина на пътната мрежа в района. Поставихме началото на сторителството на този ключов пътен проект - обходът на град Монтана. Това е част от трансевропейския коридор номер 4. Участъкът е дълъг 12 километра и ще бъдат инвестирани близо 47 милиона лева. Догодина планираме да започнем обхода на Берковица. Основен приоритет на Министерството е намаляването на различията между регионите. До края на месеца ще бъде завършена рехабилитацията на прохода Петрохан. В момента се извършва и проектиране на скоростния път Видин - Монтана, допълни министър Терзиева. Този път ще бъде изграден като изцяло ново трасе, а съществуващият ще бъде алтернативно трасе. Със сигурност магистралите продължават да бъдат приоритет за нас, но е много важно да видим и какво става с малките пътища. Затова е важно да изготвим специална програма за рехабилитация и за тези пътища. Продължава работата по сторителството на магистралите "Струма" и "Марица", категорична беше Терзиева. Към датата, когато станах министър по магистрала "Марица", не се извършваха никакви работи. Заради това направихме спешен график със строителя и аз констатирах, че вече се работи.

За опасните виадукти на магистралите "Хемус" и "Тракия" Десислава Терзиева обясни, че ремонтите са започнали през август, средствата са осигурени.

Чуйте разговора в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени