Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две земетресения разлюляха Турция, няма пострадали

Снимка: БГНЕС

Средно по сила земетресение разлюля снощи района на град Ерзурум в Източна Турция. Трусът е бил с магнитуд 4,4 степен по Рихтер с епицентър село Текман, на дълбочина 5 км, съобщиха от сеизмологичния център "Кандилли" към университета "Богазичи" в Истанбул. Земетресението се е почувствало осезаемо и в областния град Ерзурум, и в съседните области. Кметът на село Текман Ахмет Аданур съобщи, че няма пострадали, но от труса имало съборени жилищни сгради в селото и в някои съседни населени места. От областната служба за кризисни ситуации и бедствия в Ерзурум и Червения полумесец били изпратени екипи и помощи. В град Ерзурум от земетресението също имало повредени сгради, няма данни за пострадали хора, но трусът предизвикал силна паника и много хора прекарали нощта навън. В града бил сформиран кризисен център.

Почти по същото време земетресение с магнитуд 4,3 степен по Рихтер разлюля средиземноморския регион, в района на курортното селище Мугла. Епицентърът на труса бил на дълбочина около 11 и половина километра, според турския сеизмологичен център Кандилли. Не се съобщава за щети и пострадали.

Предишната нощ, пак в Източна Турция, земетресение с магнитуд 5,1 степен по Рихтер разлюля областта Муш. Няма пострадали хора, но има разрушения и са били изпратени палатки и одеяла.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна