Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велик "Лудогорец" с първа победа в Лига Европа срещу "ПСВ Айндховен"

Футболистите на "Лудогорец" празнуват първата си победа в Лига Европа с 2:0 като гост на холандския "ПСВ Айндховен"
Снимка: БГНЕС

 

Българският шампион "Лудогорец" направи отличен старт в груповата фаза на турнира по футбол Лига Европа, побеждавайки "ПСВ Айндховен" с 2:0, а след последния съдийски сигнал на стадион "Филипс" около 100-тина български запалянковци скандираха "Българи, юнаци! Българи, юнаци!".

"Лудогорец" започна отлично мача на стадион "Филипс" и още във втората минута можеше да поведе в резултата: след центриране на Върджил Мисиджан и неумела намеса на холандския вратар Йерун Зут топката попадна в Марселиньо, но ударът на бразилеца от седем-осем метра премина край страничната греда. В 13-ата минута Марселиньо отново бе в изгодна позиция, но ударът му от границата на наказателното поле не бе точен. Холандците постепенно овладяха инициативата и на свой ред създадоха опасности пред вратата на гостите. В 39-ата минута след
изпълнение на корнер капитанът Джефри Брума стреля с глава, но топката премина на сантиметри край страничната греда на Владислав Стоянов. А в 42-рата минута българският вратар Владислав Стоянов имаше отлична проява и спаси с плонж опасен удар на 19-годишния Мемфис Депай.

"Лудогорец" започна много добре второто полувреме и в 60-ата минута поведе резултата с уникален гол на словенския нападател Роман Безяк - младият холандски вратар Йерун Зут излезе да посрещне едно далечно подаване, изрита топката, но тя попадна в Роман Безяк. От около 40-45 метра словенският нападател Безяк с прехвърлящ удар с десния крак изпрати топката в опразнената
врата - 1:0 за "Лудогорец". В 74-тата минута отново Роман Безяк бе в основата на втория гол за българския отбор: словенецът стреля от границата на наказателното поле, топката се удари в холандски защитник и попадна във Върджил Мисиджан, който стреля незабавно. Топката се отби от страничната греда, но след рикошета попадна отново в холандския нападател, който този път бе точен за 2:0.

Холандският отбор се хвърли в атаки, но единственото по-сериозно положение бе в 79-ата минута - влезлият като резерва само преди три минути Стийн Шарс стреля с левия си крак точно в десния долен ъгъл на вратата на Владислав Стоянов, но българският вратар демонстрира отличен рефлекс и изби топката в ъглов удар.

В 86-ата минута влезлият като резерва Михаил Александров можеше да увеличи резултата, но силният му диагонален удар бе избит от Йерун Зут в ъглов удар.
Старши треньорът на "ПСВ Айндховен" и бивш холандски национал Филип Коку остави извън групата за мача българския национал Станислав Манолев, който изгледа победата на "Лудогорец" от трибуните на стадион "Филипс".

Следващият мач на "Лудогорец" в турнира Лига Европа е на 3-ти октомври на националния стадион "Васил Левски" срещу "Динамо" Загреб, който загуби снощи като домакин от украинския "Черноморец" Одеса с 1:2.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна