Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Деня на Независимостта

Снимка: Катя Чорова

България отбелязва 105-та годишнина от обявяването на независимостта си. Националното знаме беше издигнато над крепостта Царевец във Велико Търново, където присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова.

С водосвет и празнична света литургия в църквата "Свети 40 мъченици" започнаха проявите във Велико Търново, посветени на 105-та годишнина от обявяването на независимостта на България. По традиция крепостта Царевец е мястото, където се провежда военният ритуал за издигане на националното знаме.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, депутати, евродепутати и общественици, както и ректорът на великотърновския университет Пламен Лекоступ присъстваха на тържествената церемония. След издигането на националното знаме вицепрезидентът Маргарита Попова произнесе слово по повод независимостта. Като епохално дело, призвано да бъде залог за мир, разбирателство и ред на Балканите определи вицепрезидентът случилото се преди 105 години в Търново и добави, че нищо не бива да ни попречи по пътя към нашето национално преуспяване:

Разчитаме на истинска съюзна солидарност. Ето затова нищо не бива да спъва България. Ето затова не бива да допуснем нищо да ни попречи по пътя към нашето национално преуспяване. Само трябва здраво да държим посоката, избрана преди почти 7 години. И да се вслушваме в исканото и в понякога бурно отхвърляното от нашия народ, за да могат хората и нас да ни чуват. И да ни вярват.

Празничните прояви във Велико Търново продължават през целия ден. Кметът Даниел Панов ще поведе голямото търновско хоро, което след 18.00 часа ще се извие на повече от два километра - от паметника "Майка България" в центъра на града до Царевец.

Това е във връзка с кандидатурата ни за европейска столица на културата. Повече от 5 хиляди човека очакваме да се хванат на хорото, каза кметът Панов.

В 19.30 часа започва тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен Първи". Програма "Хоризонт" ще я предава пряко.

105-тата годишнина от независимостта на България беше отбелязана и в София.
Скромното тържество в центъра на София привлече предимно туристи от чужбина, които използваха слънчевото време да опознаят столицата. Преди началото на церемонията те успяха да чуят български патриотични песни и военни маршове, изпълнени от Софийския духов оркестър.

В началото на церемонията беше прочетен манифестът, с който се обявява независимостта. След това прозвуча и химнът, посветен на празника, който от 92-ра година звучи единствено на софийското честване. В словото си заместник кметът на София Тодор Чобанов припомни, че независимостта е била доста трудно защитена. Той също каза, че в онези дни духът, а не оръжието е триумфирал при този акт, и поиска заветът на независимостта да бъде помнен. 

Във Варна над 200 танцьори от клубове и школи за народни танци се включиха в празничното хоро на площад "Независимост". Заедно с танцьорите от ансамбъл "Гоце Делчев", в хорото се включиха и много от присъстващите граждани. Преди това беше отслужен тържествен молебен за България, а националният флаг беше издигнат под звуците на българския химн, изпълнен от представителния духов оркестър на военноморските сили.

Твърде малко видинчани се отзоваха на организираното от Община Видин честване на Деня на независимостта. Бодрите маршове, изпълнени от градския духов оркестър, успяха да привлекат едва стотина души на централния площад Бдинци. За празничното настроение на видинчани допринесе концертът на АНПТ Дунав.

105-та годишнина от Независимостта на България бе отбелязана по традиция пред Паметника на свободата в Русе. Градът е свързан с историческото дело, защото тук на 21 септември 1908 година е акостирал корабът „Крум” с княз Фердинанд. В Русе го очаква цялото правителство начело с министър-председателя Александър Малинов. 

Министрите от тогавашното правителство уведомяват княза, че ще бъде обявена независимостта на България. Още тук започват да пишат Манифеста, който на другия ден ще бъде прочетен във Велико Търново. Според някои исторически данни, последните корекции върху документа са нанесени край гара Две могили във влака по време на пътуването.

Днес в Русе бе открита фотоизложба, посветена на творчеството на скулптура Арнолдо Дзоки в Италия и България. Официалната церемония за празника бе пред Паметника на Свободата, които също е създаден от световноизвестния творец.

И може би чисто по русенски, празиникът продължи с концерта „Джаз под небето”. Тържествата тази вечер завършват с фолклорния концерт „Музикално-танцова разходка из България“.

Информация на Даниел Инков и Добромир Видев, Даниела Стойнова - Варна, Тотка Нинова - Видин, Катя Чорова - Велико Търново, Наташа Димитрова - Русе

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени