Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Въльо Дучев: "Топлофикация - Бургас" иска да произвежда топлинна енергия от дървесен чипс

Снимка: БГНЕС

"Топлофикация - Бургас" иска да произвежда топлинна енергия от дървесен чипс. Това съобщи в интервю за БТА инж. Въльо Дучев, изпълнителен директор на дружеството.

Високата цена на природния газ ни кара да търсим алтернатива за неговото заместване, за да намалим производствените си разходи, обясни инж. Дучев.

Става въпрос за  изграждане на ново съоръжение, което ще използва дървесен чипс за производството на енергия. По този начин ще успеем да намалим потреблението на природен газ с 31 процента за сметка на използваната биомаса.

Дучев информира, че общата инвестиция в съоръжението е 3 000 000 лева. Предвижда се новият водогреен котел да работи само през зимния период, като очакванията са да се постигне троен ефект - икономически, социален и екологичен.

Ще намалим значително емисиите от парниковите газове в атмосферата. Използването на по-евтина суровина, освен че ще снижи производствените разходи, ще се отрази и върху сметките на потребителите. Новата инвестиция ще ни даде възможност да продължим да провеждаме своята социална политика.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна