Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът става акцент в оперативните програми през следващите седем години

Министър Драгомир Стойнев: Ние трябва да видим как нашите нужди се вписват в европейските приоритети
Снимка: БГНЕС

През следващия програмен период правителството започва да разчита на детайлите в конкретните оперативни програми и конкретните политики, а като първи акцент се залага на широко участие на бизнеса. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която участва в публичната дискусия "Деветте европътя пред България до 2020: предизвикателствата пред бизнеса":

Разбира се, че публичните инвестиции са важни, те също създават работни места, но самата философия и на новия програмен период, и на нашето Споразумение за партньорство, така, както се опитваме да го направим, е насочено към бизнеса, за да можем да имаме растеж в резултат на това.

Според вицепремиера Зинаида Златанова на политиката по отношение на еврофондовете вече не се гледа само като инструмент за постигане на равномерно развитие на отделните региони на Европа, но и като инструмент за извършване на важни реформи, които развиват национални политики:

В условията на бюджетни ограничения в цяла Европа, акцент е сложен върху инвестициите и резултатите и е обвързан с обявените за мотори на растежа цели на Стратегията "Европа 2020". В края на месец август, след близо 3 месеца усилена работа по отразяване на първите получени коментари от страна на ЕК, успяхме да изпратим цялостен и по-зрял вариант на Споразумението за партньорство. Постигнатите подобрения са в няколко направления – стратегическите приоритизация в сектори като транспорт, здравеопазване, образование, води, електронно управление, насърчаване на научно–изследователската и развойна дейност, които са ключови за развитието на страната ни. Предвидено е и прилагане на интегрирана териториална инвестиция в Северозападния регион, идентифициран като най-слабо развит на територията на целия Европейски съюз.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев призова бизнесът да каже какво трябва да се промени, за да може чрез диалог да се подобри бизнес климатът в страната:

За да имаме бизнес, който да разчита на обществени поръчки и на средства от ЕС, трябва всички заедно да идентифицираме проблемите и заедно да намерим решенията. Факт е, че Европа задава рамката. Аз искам в тази програма да видя националния интерес. Ние трябва да видим как нашите нужди се вписват в европейските приоритети. Ние успяхме да го постигнем и тази нова концепция е факт.

Министър Стойнев подчерта, че от Брюксел са дали зелена светлина за това, че ще има средства по мярката "Технологична модернизация" по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

Акцентът на новата програма вече е ясен – повече директна подкрепа за българския бизнес чрез технологично обновление, въвеждане на международни стандарти, сертификация, помощ за износа.

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев подчерта, че по Програмата за селските райони са осигурени над 2 милиарда евро финансиране.

Ще бъдат финансирани малки проекти, но с голям ефект и висока добавена стойност. Ние отписваме много проекти заради това, че нямат обезпечение и евтин и достъпен кредитен ресурс бенефициентите. Това, което се опитваме да направим в момента, са няколко допълнителни финансови инструмента, които да обезпечат изпълнението на програмата.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени