Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Вучков: Нищо не налага създаването на нов закон за МВР

Снимка: БГНЕС

Принципно съм против писането на нови закони през 5-6 години във важни обществени сфери, без да се даде възможност те да проработят и евентуално, разбира се, да се коригират техните недостатъци. Сегашният Закон за МВР е от средата на 2006-а година – какво налага да се пише нов закон, какво толкова се е променило? Това е една слабост на хора, които не са юристи, всъщност за съжаление не само на неюристите. Много по-важно е да кажеш какво искаш да промениш като етапи на реформата, а след това ще се намери правно-техническото средство това да стане. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Той добави: 80 на сто от текстовете възпроизвеждат стария закон, не е нужно да препускаме към нов закон. Вътре има крещящи бели петна, липсват основни структури на вътрешното министерство и не се знае какво ще стане с тях, включително и с хората, които работят там. Най-важното е, че не се знае кой ще обслужва обществени нужди.

Сега в проектозакона за МВР виждаме отнемане на правомощия на президента да назначава главния секретар на МВР, при това с един много неубедителен аргумент. Не бива да се разсъждава интуито персоне. Тези, които управляват в момента, а и тези, които са управлявали преди, и тези, които ще управляват след това, не трябва да подхождат интуито персоне, защото това замъглява държавническия поглед и не предприемаме добри решения, коментира Вучков и добави мнението си, че досегашната практика главният секретар да се назначава от президента е добра, в противен случай няма да има контрапункт.

Според него реформите в сектор "Сигурност" не са подчинени на някаква стратегическа визия и хронологична подреденост. Реформата трябва да се подчинява на някакъв здрав смисъл, категоричен е той. 

Изключително важният въпрос дали да се позволява на пожарникари и полицаи да работят втора или трета работа не може да се насочва към подзаконов нормативен акт. Това е изключително важен закон. В проекта липсва каквато и да е подробност по тази тема. Просто в една алинея някъде накрая в закона се споменава, че за определени професии, определени по ред на министъра на вътрешните работи, няма да има несъвместимост с работата на държавен служител във вътрешното министерство. По тази тема трябва много да се внимава. /.../ Много трудно можеш да определиш професионални дейности, които не се сблъскват с интереса на професията полицай или пожарникар. Аз не знам да има такъв пример не само в Европа, а и извън нея.

Що се отнася до регламентирането на използването на специални разузнавателни средства Веселин Вучков каза, че не е направено докрай необходимото:

Има проблем с бройката – в продължение на няколко години тя наистина беше много увеличена, но все пак това е тема, по която трябва да има последователност, защото все пак за първи път 2010-а година и то благодарение на нашата воля за първи път пред публиката се представиха данни, дотогава нямаше никакви данни, всичко беше класифицирана информация. Аз не съм убеден, че едно бюро ще може да успокои обществото по тази тема.

Промяната в Закона за СРС засегна само МВР, но не и ДАНС. В ДАНС продължава да си има дирекция "Технически операции", която не е изведена от заявителя и не е подчинена на ДАТО. Това е огромен проблем.

В момента сериозен контрол по темата СРС-та липсва, каза още Вучков.

Цялото интервю с Веселин Вучков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени