Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите фермери ще продължат с протестите си

Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието ще приеме нови проекти на млади фермери по програмата за развитие на селските райони, но бюджетът ще стигне да се одобрят едва около 400 проекта. Между 2500 и 3000 млади фермери до 40 години са подготвили проекти и имат готовност да ги подадат. Фермерите не са съгласни и ще продължат с протестите.

Ще се отпуснат 20 милиона лева, но младите фермери заявиха, че са излъгани защото ръководството на Министерството на земеделието е обещало двойно повече средства. Консултантът Михаил Георгиев поясни:

В понеделник ни казаха, че има възможност за 20 милиона евро, 800 проекта, което не е зле и настояваме за минимум това условие.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев отговори, че не са обещавани 20 милиона евро. Това е сумата, предвидена за свръхдоговаряне по програмата за развитие на селските райони.

В момента ние декапитализирахме на практика собствените си разходи, на Министерство на земеделието и на Държавен фонд "Земеделие", за да може да платим поне 400 проекта, заявиГечев.

Някои от младите фермери до 40 години имат готови проекти още от месец май. Платили са по около 1000 лева на консултанти за подготовка на проекта. Георги Кутин от Якоруда, който иска да кандидатства за отглеждане на краставици, каза:

Ние бяхме толкова излъгани, толкова жестоко излъгани. Аз работих една година в Германия, прибрах се, за да се занимавам с това. Набутах си всичките пари, които изкарах в Германия, и сега какво правя?

Фермерите заявиха, че ще продължат с протестите.

Съветът на заместник-министъра на земеделието Явор Гечев:

Нека кандидатстват тези, които наистина имат нужда в момента от тях. Тези, които навършват 40-годишна възраст. Другите няма проблем - май месец има достатъчно средства да бъдат финансирани всичките подадени проекти.

По новата програма от следващата година ще могат да се финансират почти същите дейности по мярката "Млад фермер" както и досега.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна