Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: С Бюджет 2014 трябва да се постигне повишаване на потреблението

Чобанов: Ръст от 1,8% и намаляване на дефицита ще залегнат в бюджета за 2014-а година
Снимка: БГНЕС

Стремеж за по-малък дефицит ще има в бюджета за догодина. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов. Министърът се надява на рестартиране на заетостта, повишаване на потреблението и на вътрешните инвестиции. Чобанов се срещна с кметове на БСП във Враца.

Колкото и да се стремим да поддържаме фискална дисциплина, е ясно, че това е неустойчиво във времето и тази неустойчивост се прояви ясно през 2013-а година. Знаете, че когато пренебрегнете системата, тя избива в един определен момент. Точно това избиване го наблюдаваме сега, каза Чобанов.

Данните на статистиката показват растеж от 0,6-0,7% от БВП за първите шест месеца на тази година. Чобанов обясни, че очакваният растеж от 1,8% за догодина е амбициозна цел. Растежът обаче ще разчита на законодателните промени за улесняване на бизнес средата, като например промените в Закона за обществените поръчки и антимонополното законодателство:

Това е амбициозна цел, но на практика тя не е свързана само с това, което ще покажем пред бюджета, а е свързана и с редица закони, които се приемат за подобряване на бизнес средата, улесняване достъпа до обществени поръчки, подготвящото се антимонополно законодателство, а и от самото успокояване на средата разчитаме, че потреблението леко ще се раздвижи и най-накрая, че ще се появят и вътрешни инвестиции, тъй като тази година очакването е, че за поредна година те отново ще намалеят в реално изражение.

Чобанов допусна, че е възможно минималната работна заплата да се повиши и да стане 340 лева. В момента това се обсъжда в Тристранката, каза той и добави:

Конкретните параметри ще бъдат уточнени допълнително, но мисля, че може да си позволят и икономиката, и бюджетът едно подобно увеличение. То е необходимо и за хората.

За догодина златното швейцарско правило за пенсиониране ще бъде възстановено, обеща още Петър Чобанов. Това ще даде възможност за последователно актуализиране на пенсиите, а за да се намали тежестта върху поколенията, ще бъде замразено увеличаването на пенсионната възраст. Тези мерки обаче ще бъдат комбинирани с промени в пенсионната реформа.

Коледни добавки ще има само при възможност на бюджета да ги плати. Дали тази зима ще има коледни добавки ще стане ясно, след като се видят данните от деветмесечието, каза финансовият министър.

От БСП обаче вече поискаха тази година поне за пенсионерите с най-ниски доходи да има добавки. Друго искане на социалистите е за програмите по временна заетост да бъдат заделени 8-9 млн. лева.

Финансовото министерство предвижда и повишаване на заплатите в държавния сектор. Цената за това обаче трябва да са вътрешни реформи и съкращения.

Пред кметовете на Националното съвещание Чобанов представя основната рамка за финансиране на общините за догодина. На съвещанието присъства и социалният министър Хасан Адемов.

В бюджета за следващата година ще има средства и за общините. Това съобщи след срещата с кметове от БСП лидерът на партията Сергей Станишев:

Най-краткосрочната задача, и за това има разбиране и в правителството, при подготовката на Бюджет 2014-а е да се направят първи стъпки към възстановяване на едно по-справедливо финансиране на българските общини по отношение на текущата им дейност и по отношение на капиталовите разходи.

От думите на лидера на БСП стана ясно, че няма притеснение за приемането на бюджета от парламента, ако той работи така, както през последните 3 дни. Парламентът няма да работи както през последните три дни, категоричен беше Станишев.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени