Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни големият режисьор Рангел Вълчанов

Снимка: БГНЕС

Почина Рангел Вълчанов, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. Големият български режисьор, член на Европейската филмова академия, ни напусна дни преди да навърши 85 години.

Оригиналното му художествено мислене очарова във филмите "Инспекторът и нощта", "Вълчицата", "Следователят и гората", "Лачените обувки на незнайния воин", "За къде пътувате?".

Той беше и режисьор, и сценарист, и актьор, и писател. Създателят на филмите "Слънцето и сянката", "А сега накъде" и "Последни желания" е роден през 1928-а година в софийското село Кривина и завършва ВИТИЗ през 1953-а. През юли 2006-а година започва последния си филм "А днес накъде" като продължение на "А сега накъде" от 1989-а година. На снимачната площадка събира актьорите Албена Ставрева, Ани Вълчанова, Георги Стайков, Михаил Билалов, Николай Урумов, Чочо Попйорданов.

Една от последните му роли е във филма за възродителния процес "Откраднати очи" през 2004-а година по идея на Нери Терзиева. 

Защо си така тъжно, моето момиче? Не искаш да плуваш, защо? Преди 16 милиона години, когато всичко това е било водно пространство, е цопнала една малка попова лъжичка.

Рангел Вълчанов обичаше да казва, че човек трябва да обича съдбата си, иначе ще бъде несправедлив.

Получавал е десетки награди от световни филмови фестивали, включително "Златна мечка" в Берлин. През 1995-а е обявен от кинематографичната общност за режисьор №1 на България за 20-и век. Носител е и на орден "Стара планина" - първа степен и орден "Свети Свети Кирил и Методий" с огърлие.

По публикацията работи: Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна