Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова: Има сериозен риск за много от европроектите по "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

Има сериозен риск да не се изпълнят доста от проектите с европейски средства по програмата "Околна среда", заяви министърът на околната среда Искра Михайлова при отчета за 100 дни от управлението си.

Няма да бъдат финансирани 26 проекта за изграждане на пречиствателни станции и канализации в населените места над 10 000 жители, за които още преди няколко месеца се знаеше, че има проблеми. Има риск да не се изпълнят няколко проекта с европейски средства и за депа за отпадъци. При проектите за опазване на биоразнообразието изпълнението е около 20%, коментира министърът на околната среда Искра Михайлова.
Обявяваме процедурите наново. Ако успеем да се справим с процедурите за избор на изпълнител до края на годината, тези проекти ще се реализират.
В сектора "Околна среда" Европейската комисия е започнала 14 наказателни процедури срещу България. Пет от тях са за лошо опазване на природата. Заради одобрения проект за изграждане на 95 ветрогенератора в защитена местност Калиакра се очаква през този месец Европейската комисия да вземе решение за внасяне на наказателната процедура в съда.
Регионална инспекция по околната среда и водите - Варна през 2012 година взима положително решение за оценка на въздействието върху околната среда за нов ветрогенераторен парк. Министърът на околната среда и водите в началото на годината издава заповед, с която отменя решението на Регионалната инспекция, но Административният съд не зачита решението на министъра и приема решението на Регионалната инспекция.
Забавено е плащането на средства от бюджета за довършване на проектите по програма ИСПА. За да се изплатят задълженията по ИСПА е необходимо да се отпуснат 25 милиона лева от бюджета.
По публикацията работи: Р.Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна