Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Враца е домакин на "Деня на диалога" между законодателната и местната власти

Снимка: Архив

Община Враца е домакин на "Деня на диалога", който се провежда за 14-а поредна година. Инициатор е Националното сдружение на общините. Ще участват кметове от района, депутати и представители на областната управа. За дискусията разказва кметът на Враца Николай Иванов /на снимката/:

Основната тема е законодателните инициативи, които ние искаме да предложим, които да бъдат в полза на една по-добра работа на местната власт. Те са насочени в няколко посоки, включително промени в Закона за местните данъци и такси, дискусии, относно Закона за публичните финанси, чието действие започна на практика; промени в Закона за управлението на отпадъците, които да не доведат до драстично увеличение на таксите за следващата година и промени в ЗОП. Това са, според мен, най-спешните законодателни задачи пред нас и се надявам нашите народни представители на тази среща и в този диалог да поемат ангажименти за решаването им.

В Ловеч, в деня на диалога между законодателната и местната власти, дискусията е под наслов „За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините“, предаде кореспондентът на БНР Пламен Христов. По време на дискусията ще се акцентира върху краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейноста на местното самоуправление и научени уроци от изпълнението на общинските европроекти през текущия програмен период. В срещата ще участват кметовете и председателите на общинските съвети от общините в Ловешка област и депутатите от региона. Ще присъстват още парламентарният секретар на НСОРБ Благой Станчев и областният управител на Ловеч Милко Недялков.

Денят на диалога между законодателната и местната власт се провежда от 1998 г. насам. По време на форумите се разглеждат въпроси от изключителна важност за местното самоуправление, както и на очакваните от общините, законодателни промени за следващата година.

Подобни изяви са предвидени във Варна и Кюстендил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна