Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: Абсолютно недалновидно е да се спира пенсионната реформа

Снимка: БГНЕС

Една година преди да се приеме гаранцията за младите хора в Европейския съюз, ние бяхме стартирали с този процес. Младежките схеми са много добри. По стажантската програма 12 хиляди младежи минаха към частния бизнес. Най-интересното е, че при анализа, който направихме, близо 60% от тези млади хора, които завършваха стажовете си, оставаха на работа. Това означава, че те са се трудили добре, придобили са съответните навици и са харесвани от своите работодатели. Това е схема, която трябва да се разшири и да продължи и през следващия програмен период. Другите схеми, които ползваха най-вече общините - "Подкрепа за заетост" също са добри схеми. Доброто усвояване на средствата по ОП "Човешки ресурси", включително по мерките за заетостта, даде възможност тези пари да се усвоят и да не загубим никакви средства. Но от тези програми за дълготрайно безработните, само 20% след това си намериха работа при работодател, след като са я извършили, така че ключовият момент в заетостта е квалификацията. Това каза бившият социален министър Тотю Младенов в интервю за предаването "Нещо повече".

По отношение на парите, които МТСП ще поиска за активна политика в размер на 143 млн. лева, Младенов обясни: Следващият програмен период, най-рано от месец юли ще могат да се ползват новите средства по оперативната програма, така че те са длъжни да търсят по-голям бюджет. Ние имахме по-малко пари за Националния план по заетостта, но ние ползвахме европейските средства и това компенсираше и правеше 2-3 пъти по-големи средствата.

За последните 23 години в България, за съжаление това, което констатирахме, е, че беше изпусната системата, като се започне още от образователната система. Отпада се от училище, отива се на пазара на труда без никаква квалификация на труда, без образование и много трудно си намираха работа. Именно това се помъчихме да го пресечем. Преди години, когато въведохме този строг контрол с инспекторатите в училищата. Изключително важно е децата да не напускат преждевременно образователната система.

По отношение на минималната заплата, която евентуално ще се увеличи с 30 лева от 1-ви януари, Младенов каза: Минималната заплата трябва да я увеличат от днес. Такива им бяха разчетите, но това не стана. Всички тези обещания, които се дават, не искам да ги коментирам по отделно, защото първо трябва да видим какъв ще бъде бюджетът за следващата година, който ще ни предложат, защото следващата година няма да има коренна разлика по отношение на ръста на БВП спрямо тази година и не виждам откъде ще дойдат допълнително чак толкова много пари, за да се обещават. Ако имат намерение да теглят кредити и заеми както досега, това е друг въпрос, но това ще бъде пагубно за следващите поколения.

Нас ни притеснява това, че ние не виждаме една дългосрочна визия в определени реформи. Те искат да спрат пенсионната реформа. Това е изключително недалновидно, защото последните данни на Световната банка показват, че ако ние не предприемем действително в дългосрочен план едни сериозни реформи в тези социално-осигурителни системи, няма да имаме растеж на икономиката. Всички пари ще отидат за увеличаването на дефицитите на осигурителната система, непрекъснато ще бъдат лишавани други системи като образование, здравеопазване, инфраструктура, местни власти, т.е. абсолютно недалновидно е да се спира пенсионната реформа. Те сега ще се харесат временно на своите избиратели, но ще нанесат изключително тежки поражения за следващите поколения. Ако сега се спре тази реформа, след 1-2 години трябва да се вземат много по-драстични мерки. /.../ Ако не правиш реформа в осигурителната система, ти обричаш сегашните и бъдещите пенсионери на ниски пенсии. Това е пагубното, което те се готвят да направят, и трябва да ги спрем, каза Младенов.

Интервюто с Тотю Младенов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени