Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова: При ГЕРБ е имало свръхдоговаряне на проекти в екологията

Снимка: БГНЕС

При управлението на ГЕРБ е имало свръхдоговаряне на проекти в сектора "Екология", съобщи в Кърджали министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Те са на стойност 4 милиарда лева при налични двойно по-малко средства. Според Михайлова, няма опасност държавата да търси допълнително пари за тях, защото много от проектите няма да бъдат изпълнени.

Голяма част от проектите са в начален етап и на практика не могат да стартират в срок. Други, като тези за агломерациите между 2 и 10 000 жители, няма изобщо да бъдат реализирани, обясни Искра Михайлова.

Има цели групи пакети от проекти, които са сключени договори за инженеринг, подготовка, проектиране и изпълнение на проектите, като изпълнението е на стойност над 890 милиона - нито един от тези проекти няма да се случи, просто защото не е работено и те не са завършени. 

Подобна е ситуацията и с 63 проекта в сектор води. При тях едва сега се сключват търговските договори с изпълнителя.

От тези проекти за 12 вече знаем, че едва ли ще се случат, защото те са на такъв етап на процедурите, че до края на декември месец няма да се излезе от съда или друго обжалване - ето ви още 410 милиона, които няма да се случат. Така че свръхдоговарянето се стопява от забавянето в изпълнението.


По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна