Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват се още 250 бежанци след трагедията край Лампедуза

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Край бреговете на италианския остров Лампедуза се случи поредната трагедия с бежанци пътуващи от африканските брегове. Корабче с 500 души на борда, сред които 30 деца и 3 бременни жени, се възпламени и потъна. До момента жертвите са над 90. Сред тях е една бременна жена и две деца. Спасените са 120 души, издирват още 250.

Сигналът за трагедията е бил подаден от две рибарски корабчета, притекли се първи на помощ. Предполага се, че плавателният съд с бежанците се е подпалил в резултат на запалено от тях одеало с цел да бъдат забелязани. Дълъг не повече от 15 метра, той се опитал да се доближи до остров Лампедуза, потъвайки край западния му бряг. Сред оцелелите е един от превозващите нелегалните имигранти. Той е от тунизийски произход и е задържан. Предстои идентифициране на бежанците.

Преди да се случи безпрецедентната трагедия във водите на остров Лампедуза, на едоименния спасителен бряг пристигна друг кораб с 463 бежанци. Те са настанени в съответния център за пребиваване, където вече имат подслон други 700 души.

Според анализ на Международната организация за бежанците заради събитията в Сирия трафикантите на хора се възползват от ситуацията и превозът от африканските брегове към италианските е с цена между 8000 и 12 000 долара на човек. От началото на годината, в Италия са намерили убежище 2800 сирийци.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени