Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфано: Границата на Лампедуза трябва да бъде смятана за граница на Европа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С едноминутно мълчание Италия отдаде почит на загиналите бежанци от потъналия край Лампедуза кораб с емигранти. В страната днес е ден на национален траур.

Италианските водолази продължават издирването на телата на африканските бежанци. По последни данни най-малко 130 души са загинали. Според един от оцелелите на борда са се намирали около 500 души. Спасителните операции са били възпрепятствани от изтичащото гориво от лодката. Рибар на мястото на инцидента обясни:

Не можехме да ги извадим, защото ръцете им бяха хлъзгави. Качихме на лодката 20 души, но за тези само 20 души ни трябваше един час. Останалите потънаха толкова бързо.

Трагедията става само четири дни, след като край бреговете на Сицилия се удавиха 13 емигранти. Министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано поиска Европа да сподели отговорността:

Европа трябва да действа. Или Европа ще действа, или ние няма да можем да кажем, че съществува такова нещо като подкрепа или здраво работещи отношения. Искаме тази граница, границата на Лампедуза, да бъде смятана за граница на Европа, а не границата на Италия, каза министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени