Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция задължават собствениците на цистерни за горива да поставят проследяващи чипове

Снимка: БГНЕС

В Гърция задължават всички собственици на цистерни за превоз на горива да поставят чип за проследяване на колите.

По този начин Атина смята да прекрати контрабандата на горива, като за година загубите за хазната възлизат на поне 2 милиарда евро.

Мярката за контрол на цистерните, превозващи гориво, е поредният опит на гръцкото правителство да се справи с контрабандата на горива. Министерството на транспорта съвместно с финансовите институции задължават всички фирми да поставят специален чип, който ще предава информация за пътя на цистерните.

Досега системата за контрабанда беше позната на всички, но нито едно гръцко правителство не предприе ефективни мерки. Загубите от акциз на година се изчисляват около 2 милиарда евро само от износ по сухопътните граници.

Статистиката на ООН, където всички държави декларират търговията си с горива, показа разминаване над 10 пъти между декларирания износ и вноса в съседната държава. Примерът с Македония е показателен. За една година Гърция фиксира, че изнася за Скопие горива на стойност 150 милиона долара, а вносът е само за 10 милиона.

Сега се инсталират системи за контрол по веригата за трансфер на горивата от рафинериите към бензиностанциите. Износът също попада под пълен контрол на властите.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна