Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на сицилийския остров Лампедуза отдадоха почит на загиналите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Жителите на сицилийския остров Лампедуза, близо до който се преобърна кораб превозващ имигранти от Африка, отдадоха почит на загиналите. Смята се, че жертвите са над 300 души.

Въпреки бурното море, с малки лодки местните рибари от Лампедуза се приближиха до мястото на корабокрушението и хвърлиха венци с цветя в памет на загиналите имигранти. До момента не се знае точният брой на жертвите.

Бяха извадени телата на 111 души, но други над 200 са все още в неизвестност. По думите на водолазите, които обследваха потъналия на 50-метрова дълбочина кораб, той все още е пълен с други над 100 тела. Операцията по изваждането им за сега се отлага заради лошото време.

Председателят на Долната камара на италианския парламент Лаура Болдрини посети центъра за имигранти в Лампедуза, в който са настанени 155-те бежанци, които бяха спасени при корабокрушението. Тя каза, че след тази трагедия нищо не трябва да остане както преди и че трябва да се промени и уеднакви законодателството на всички страни от Европейския съюз за бежанци, търсещи убежище.

Междувременно в италианските медии се появиха обвинения, че бреговата охрана е реагирала със закъснение, което е попречило да бъдат спасени повече хора от потъващия кораб.

Италия има намерение да предложи на жителите на Лампедуза да бъде дадена Нобеловата награда за мир заради помощта, която оказват от години на хилядите имигранти от Африка, търсещи убежище в Европа.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени