Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формaцията на Николай Бареков даде заявка за участие в политическия живот у нас

Снимка: БГНЕС

Формацията на Николай Бареков даде заявка за участие в политическия живот у нас. На евроизборите през май журналистът се надява да има до четирима депутати, които да работят срещу 30% от заплатите си, а останалите 70% да даряват. Бареков заяви амбициозно: Ще работим, за да сме първата политическа сила.

Гражданското движение "България без цензура", което ще се превърне доняколко месеца в партия, но не с това име, започва да изгражда структурите си в цялата страна. Първите офиси ще отворят до края на октомври, а до два месеца всеки офис ще започне да се самоиздържа, а дотогава лично Бареков поема финансирането.

На 20-и октомври стартират кръгли маси, които ще се проведат под мотото "10 разговора за България". Пет от тях ще се проведат в София, а останалите в Бургас, Варна, Монатан, Русе и Пловдив:

Те са по 10-те основни проблема, които българските граждани повдигнаха пред нас в рамките на нашите срещи. Чухме хората какви въпрси задават, записахме ги, анализирахме ги. Сега ще го поставим пред обществото на дневен ред и както си му е редът, ще потърсим решението на тези проблеми и ако това решение се хареса на хората, очаквам те да ни подкрепят, това да бъде техният жест към нас, след което ние да реализираме нашата управленска програма.

Управленската програма на Бареков ще е за 20 години напред. България да стане богата европейска държава – това е идеалът, каза Бареков и още:

В основата на програмата ще стои по една идея, лансирана от мен във всички сектори на обществения живот на страната. Търся идея, която да даде повод за сериозен обществен и експертен дебат. Ще участват хора от всички поколения в нашите експертни маси.

Темите на кръглите маси са регионални политики, демографски проблеми, образование и култура, национална сигурност и външна политика, малък и среден бизнес, здравеопазване, спорт, правосъдие, енергетика и социална политика.

Първото политическо предизвикателство пред неродената и неучредената още партия са европейските избори, каза Бареков:

Те са много странни избори, защото са важни, а всъщност хората не ги чувстват като такива. Ще се кандидатирам аз като водач на листата. Веднага след изборите аз ще се откажа от евродепутатското място, незабавно, и всички след мен в листата ще станат европейски депутати.

Бареков заяви още, че формацията ще се позиционира в центъра и ще бъде от американски тип.

Подробности чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!