Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозе Мануел Барозу: Трябва да увеличим усилията си за миграционната политика

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европа не може да пренебрегне трагедията край Лампедуза, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу при посещението си на италианския остров. Миналата седмица край него се удавиха над 300 мигранти, след като лодката им се преобърна и потъна. Заедно можем да реагираме по-адекватно, подчерта Барозу на пресконференция с италианския премиер Енрико Лета и еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Това, което мога да обещая днес, е, че Комисията ще направи всичко, което може, със средствата, с които разполагаме, за да помогне за промяна на ситуацията. Усилията ни всъщност не започват сега. Европейският съюз положи огромни усилия през последните години, но мисля, че днешната трагедия ни показва, че е належащо да увеличим усилията си, каза Барозу.

Председателят на Еврокомисията обясни също, че други страни в Европейския съюз, включително България, също се опитват да се справят с бежански вълни.

Нека не забравяме, че други държави също са подложени на силен миграционен натиск - няколко примера са Гърция, Малта и България. За да намерим отговори на тези общи предизвикателства, всички трябва да работим заедно в дух на солидарност и отговорност, подчерта Барозу.

Еврокомисар Малмстрьом настоя за промяна на миграционната политика.

Трябва да променим подхода си към миграцията. Този рестриктивен подход доказа ограниченията си. Трябва да преминем към откритост, солидарност, споделяне на отговорността и истински европейски отговор, каза Сесилия Малмстрьом.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени