Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия ще проведе държавно погребение за жертвите на трагедията край Лампедуза

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посети остров Лампедуза. Той бе придружен от европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, премиера на Италия Енрико Лета и вътрешният министър Анджелино Алфано. До момента броят на загиналите от потъналия край острова плавателен съд са 296. Спасиха се 155. Според техни показания на борда е имало 518 души. Италия ще проведе държавно погребение за жертвите.

В знак на протест населението на Лампедуза посрещна делегацията със звук от корабни сирени, лозунги и възгласи Срам и Убийци. В хангара на летището европейските и италиански политици се поклониха пред телата на загиналите.

Те посетиха лагера за пребиваване на бежанци с 250 места, в който досега 850 души получиха убежище. Премиерът Енрико Лета обобщи видяното с думите страдание и болка и на специалната пресконференция уточни, че още днес италианското правителство ще вземе спешни решения в организационен и финансов план не само за настоящата трагедия, но и по въпросите на имиграцията. Той държи през 2014-а година с управлението на Гърция и Италия да започне ново отношение в Евросъюза по въпроса с бежанците.

Председателят на Еврокомисията Барозу заяви, че Италия ще получи помощи от 30 милиона евро, освен че в Европа до края на годината ще има промяна по темата убежище за бежанци и взаимно сътрудничество между страните, начело с тези от крайните южни граници на Европа - Малта, Гърция, Италия и България.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени