Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата на Едуард Сноудън пристигна в Русия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Едуард Сноудън, който разкри пред света подробности за американската глобална програма за следене, едва ли някога ще се завърне в САЩ. Това заяви неговият баща Лон Сноудън, който тази сутрин пристигна в Москва.

Пред събралите се на летището журналисти Лон Сноудън заяви, че е благодарен на Русия, че неговият син е на свобода и е в безопасност. Като бивш сътрудник на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност, Едуард Сноудън разкри пред медиите подробности за американската програма за електронно следене и беше обвинен в САЩ за разгласяване на секретна информация. Той прекара повече от месец в транзитната зала на московското летище "Шереметиево" преди да получи от руските власти временно политическо убежище за една година.

Баща му Лон Сноудън каза днес, че не смята сина си за предател: Едуард Сноудън не е издал секретна информация, той разобличи една порочна практика, а журналистите написаха за нея в своите издания, каза Лон Сноудън и добави: Не съм сигурен, че синът ми ще се завърне в САЩ. Това ще е негово решение, той е възрастен човек, отговорен за своите действия.

Сноудън старши ще прекара в Русия два седмици и още днес ще се срещне със сина си. Самият Едуард Сноудън живее скромно за сметка на своите спестявания на място, което се пази в тайна, усилено учи руски език и възнамерява в скоро време да започне работа. Неговият руски адвокат Анатолий Кучерена заяви днес, че до този момент от САЩ не са постъпвали никакви обвинения срещу неговия клиент или искане за екстрадиране.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна