Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Габрово покориха най-високата планина в Гърция - Олимп

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм в Габрово покориха най-високата планина в Гърция - Олимп. Изкачването младите хора посветиха на 140-тата годишнина от рождението на патрона на училището Пенчо Семов.

С планински водач шестимата ученици и учителката им по спорт успяват за един ден да се изкачат и да слязат от най високия връх Митикас, който се издига на 2917 метра. Първенецът на Олимп е вторият по височина на Балканския полуостров след Мусала в Рила, който е с осем метра по висок. Впечатленията си споделят Марин, Виктория и Кристияна:

Моето хоби е туризмът и моя мечта - да изкача Олимп. Точно като се изкачвахме, на върха се подаде дива коза и гледаше точно нас и ми направи впечатление, че животните не се плашат и са свикнали с туристите, каза Марин.

Качването като цяло беше по лесно от слизането, смята Виктория.

Останах впечатлена от гледката. Видяхме много хора - гърци, руснаци, сърби и беше много забавно да опитаме да се разбираме с тях, каза Кристияна.

И макар да споделят, че им е било трудно, особено в опасните участъци и по сипеите, всички от групата записват имената си в тетрадката, която се съхранява горе на върха, в метална кутия, хваната за бетонна колона. От близо три хиляди метра надморска височина момичетата и момчетата развяват и знамето със символа на кандидатурата на Габрово за европейска столица на културата през 2019 година.

По публикацията работи: Велина Махлебашева - кор. на БНР в Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени