Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Готев: ЕС няма имиграционна политика, защото не е пожелал да има

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Много страни от ЕС са част от Шенгенското простраство и нямат граници, но в същото време съюзът няма миграционна политика. Това европейците го откриват с огромна изненада едва сега, коментира в предаването „Събота 150“ заместник-главният редактор на електронното издание "Euro active" Георги Готев:

Няма имиграционна политика, защото ЕС не е пожелал да има. Съществува една европейска служба по охрана на границите ФРОНТЕКС, но нейният бюджет е напълно мизерен – 85 милиона евро./.../ Има страни като Италия, Испания, Гърция, които традиционно страдат от пристигането на много имигранти. За да се реши проблема, от много години се предлага да има механизъм, според който да заиграе европейската солидарност и част от тези имигранти да отидат в други държави.

Георги Готев каза, че някои северни страни като Швеция, например, имат сериозни традиции в приемането на имигранти и умеят да ги интегрират:

Причината е, че те отдавна са осъзнали, че тяхната икономика има нужда от имигранти. В много други страни, особено при кризата, изобщо не им е до такива неща. Европа без приток на имигранти, като континент, ще бъде със затихващи функции. Имиграцията не е нещо страшно, но те трябва да се интегрират. За съжаление мюсюлманите не желаят да се интегрират.

Цялото интервю с Георги Готев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна