Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поредният кръг от преговорите за ограничаване на иранската ядрена програма

Снимка: Архив

 

В Женева започва поредният кръг от преговорите за ограничаване на иранската ядрена програма между Иран, петте постоянни страни-членки в Съвета за сигурност на ООН и Германия. Новият ирански президент Хасан Рохани обяви, че иска компромисът да бъде постигнат в рамките на шест месеца. Техеран обаче отказа категорично да се раздели със запасите си от обогатен уран, въпреки притесненията на Запада, че могат да послужат за създаване на атомно оръжие. В навечерието на днешната среща Израел предупреди, че отслабването на международните санкции срещу Иран би било "историческа грешка".

Иранските власти могат по всяко време да възобновят обогатяването, но възобновяването на санкциите ще бъде много по-трудно дипломатически, заяви израелският министър Ювал Стейниц и добави: Колкото по-силен е натискът върху Иран - толкова по-голям е шансът за успех на дипломацията. Иранците идват на преговорите може би с желание за умерени отстъпки, но само заради големия икономически натиск.

Майкъл Ман - говорителят на Катрнин Аштън поясни какво очаква Европейската комисия:

Това, което наистина искаме да видим, е ясен ангажимент на Иран. Досега имахме пет кръга от преговори, но никога не стигнахме много далеч. Те никога не стигнаха до същината на нашето предложение, което цели да даде увереност, че единственото им намерение е да развият мирна ядрена програма. Иранците трябва да подкрепят думите си с дела.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна