Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половин милион българки страдат от остеопороза, само 4% от тях се лекуват

Снимка: БГНЕС

Близо половин милион българки страдат от остеопороза, като едва четири процента от тях се лекуват. Този факт поставя страната ни на последно място в Европа по лечение на болестта, смята проф. Златомир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза.

На всеки 3 секунди се случва по една остеопорозна фрактура в света. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка. 20 на сто от пациентите загиват в шестия месец поради обездвижване и като последващ проблем развитие на пневмония.

Голяма част от пациентите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи, обясни проф. Златомир Коларов.

Това е заболяване, което се характеризира с намаляване на масата на костното вещество и влошаване на костната тъкан. Тя е известна още като "тихата болест", тъй като загубата на костна маса най-често е безсимптомна. Първи сигнал обикновено е фрактурата - предимно на прешлените, бедрената шийка и китката. Данните сочат, че 55 на сто от хората над 50 години са изложени на повишен риск от фрактура поради намалена костна маса.

За намаляване на риска от остеопороза се препоръчват 30-40 минути физическа активност на ден, здравословна диета, отказване от вредни навици като тютюнопушене и алкохол, идентифициране на индивидуалните рискове и консултация с лекар за определяне на фрактурен риск и евентуално лечение.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени