Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Тръбите на водопровода в Омуртаг са непригодни и не са заложените по проекта

Снимка: Евтим Петков

Продължава бедственото положение в Омуртаг заради липса на вода, макар че днес бе обявено, че обстановката се нормализира след падналия дъжд. Очаква се водата да бъде пусната за няколко часа в петък. В момента населението се снабдява с цистерни и водоноски. В центъра на града продължиха протестите на недоволните граждани, а през следващата седмица ще се състои открито заседание на местния парламент, на което ще бъдат поканени и представители на протестиращите. 

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан  заяви, че има съд и прокуратура, които ще кажат дали става дума за злоупотреби, каквито обвинения се чуха.

Сигнализирали сме МВР, то има пълната информация за ситуацията. Необходими са около 4 милиона лева за решаването на проблема и имаме уверението на правителството, че тези пари ще бъдат отпуснати и от следващата година ще започне решаването на проблема.

Пламен Петков, собственик на инженерингова фирма, обясни в предаването "Нещо повече", че жителите на града систематично са подвеждани за причините, които са довели до липсата на вода.

Проблемите са комплексни. Първият етап на този водопоровод не е завършен още, а за втория са похарчени 2 милиона лева. За какво са похарчени? Този водопровод е изграден, правени са опити да бъде вкаран в експоатация, но това не може да стане, защото тръбите са непригодни. Те не са по проект. Някой трябва да носи отговорност, защото при пускане на вода те се пукат. Тръбите са за много по-ниско налягане. Не виждам шансове в близко време да бъде докарана вода. Това, което може да се направи, е в тези тръби да бъдат вкарани други тръби, с по-малък диаметър. Но те трябва да отговарят на проектите. Но това решение ще бъде много скъпо. В Омуртаг няма вода по политически причини, категоричен беше той.

Чуйте разговорите в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна