Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Рашков излезе предсрочно от затвора

Снимка: БГНЕС

Малко преди 9.30 часа тази сутрин Кирил Рашков беше освободен от затворническото общежитие в Пловдив. Чакаха го съпругата му Костадинка и синът му – Ангел Рашков. Там той излежаваше наложената му в началото на 2012-а година присъда за отправена закана за убийство срещу Веселин Христов и приятелката му - близки на прегазения в Катуница Ангел. Смъртта на 19-годишния младеж провокира безредици в селото, при които почина още едно момче - Павел Толев. Последва и подпалването на имотите на ромската фамилия.

Пред журналистите Рашков лаконично каза:

Покажете истината, има защо.

На въпрос "Възнамеряват ли да се върнат в Катуница", където ромското семейство е нежелано от жителите на селото, съпругата на Цар Киро - Костадинка каза:

Не са хората, които не ни искат. Всички ни искат, няма такова нещо.

След като излезе от затворническото общежитие, Кирил Рашков беше отведен от близките си в дома им в Пловдив. Не вярваме, че фамилята Рашкови ще се завърне в Катуница, но напрежение има, каза Веселин Христов:

Има напрежение и разочарования от това, че не бяха повдигнати още обвинения и не му беше потърсена достатъчно адекватна сметка на това, което се случи. Категорино смятаме, че по-добре би било той да не пребивава в Катуница. Това е най-малкото, което бихме предприели да не се допуска.

Първоначално Кирил Рашков беше осъден на 3 години и 6 месеца затвор за закана за убийство срещу Веселин Христов и Ваня Петрова от Катуница. На 9-и юли 2012-а година Върховният касационен съд намали с една година присъдата, а цялото наказание на Рашков трябваше да изтече през март месец следващата година. Той беше освободен предсрочно, защото полагал общественополезен труд като градинар в затворническото общежитие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна