Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновява се делото срещу 13-те имами

Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд се възобновява делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология, религиозна омраза и членство в нелегалната ислямистка организация "Ал Уакф Ал Ислями". Очаква се да бъдат разпитани нови 37 свидетели.

Допълнителният разпит на свидетели бе поискан на последното заседание от адвокатите на обвинените мюсюлмански духовници. Освен това се очакват и счетоводните отчети от Главното мюфтийство за получените дарения от фондацията "Ал Уакф Ал Ислями" за периода 2005-2010 година. Заедно с това трябва да бъдат представени и осчетоводените разходи за проведените обучения в Пловдив, Благоевград и София, както и за наетите квартири там.

На последното заседание при разпита на главния мюфтия Мустафа хаджи стана ясно, че той е имал две лични срещи с представители на незаконната у нас фондация "Ал Уакф Ал Ислями" и е поддържал писмена кореспонденция с организацията.

37-те нови свидетели трябва да бъдат разпитани в два поредни дни. Днешното заседание ще започне в 9 часа. И днес представители на ВМРО ще бъдат пред сградата на Пазарджишкия съд, за да не допуснат скандирането на антидемократични лозунги от поддръжниците на обвинените имами.

По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна