Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор координира с ОЛАФ разследвания за злоупотреби

Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров разговаря в Брюксел с генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер за няколко по-сериозни случая на злоупотреби с европейски средства у нас, при които има данни за извършени престъпления. Те са координарали мерките и следствените действия по два-три сериозни случая, посочи Цацаров:

Които не са налице само предпоставките за възстановяване на средствата. Има и определени данни за престъпление. Трябва да се търси наказателна отговорност, но това би станало след получаване на съответните доклади от ОЛАФ.

Докладите вече се приемат за доказателство у нас и Цацаров очаква поне един от тях преди края на годината.

И при тази среща с генералния директор на ОЛАФ за пореден път е станало дума за печално известното "дело САПАРД". Коментарът на Сотир Цацаров беше, че все така никой не приема, че по един и същи случай може да има едно решение в Германия и друго в България. Главният прокурор очаква евентуално да излезем от тази ситуация, след като Върховният съд се произнесе по искането за възобновяване на делото:

Ако то даде някакъв позитивен резултат, може би ще съумеем да постигнем някакъв полезен ход и от там насетне да покажем, че не решаваме еднаквите случаи по различен начин.

Сотир Цацаров подчерта, че този случай доказва нуждата от Европейска прокуратура - проект, който е бил другата основна тема в разговора му с Джовани Кеслер и за който Цацаров е декларирал отново подкрепата на България.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна