Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Христо Бисеров не е споделил и с ДПС причините за оставката си

Лютви Местан: Няма никаква промяна в политика на ДПС
Снимка: БГНЕС

Вчера в ранния следобед г-н Христо Бисеров поиска разговор с мен и с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и на тази среща съобщи решението си, че напуска политиката. Това е събирателен израз, който включва всичко, че напуска Народното събрание, респективно заеманите позиции, както и подава оставка като заместник-председател на ДПС. Правя важна уговорка и ще бъда пределно искрен – абсолютно всичко, което знам по казуса, ще бъде съобщено и няма как да задоволя любопитство с поднасяне на факти, които евентуално не са ми известни. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в интервю за предаването "12+3".

Г-н Бисеров заяви, че мотивите му са лични, че не са политически и в това число нямат отношение към политиката на ДПС, както и не засягат битността му на член на ДПС. Аз бих искал в този акт да не съзирате пряка или косвена оценка от негова оценка от негова страна за политиката на ДПС. Аз също бях изненадан от това решение, добави той.

Бисеров беше и категоричен, че на този етап няма да сподели с нас какви точно са личните му мотиви. Увери ни, че те са строго лични и че нямат отношение нито към политиката на ДПС, нито към политиката въобще. Съзнавам, че този акт няма начин да бъде абстрахиран от политиката, защото става въпрос за един от най-високо поставените фигури в ДПС, но ние няма как да изискаме непременно информация, която той е преценил, че на този етап не е готов да сподели с нас. Той помоли да оставим на негова преценка времето и мястото на огласяването на тези лични мотиви, каза още председателят на ДПС.

Лютви Местан увери, че няма да има промяна в политиката на ДПС:

Ние не сме поискали оставка, но друг е въпросът, че при тази категоричност приехме оставката. Тя е факт, официализирана е. /…/ Изненадан съм, макар да ги разбирам, разгръщат се най-различни хипотези за едва ли не промяна в курса на партията. Няма как това да е състоятелно предвид това, че мотивите за оставката за лични.

Местан изключи възможността и увери, че ДПС не са поискали оставката на Христо Бисеров.

На въпрос дали е възможно причината за оставката да е Делян Пеевски, Местан каза:

Категоричният ми отговор е - не!

Председателят на ДПС изключи и да е оказван натиск на Христо Бисеров като председател на правната комисия в парламента:

Ако би имало такова нещо, тези мотиви вече спират да бъдат лични и се пренасят в полето на политическите съображения.

Местан категорично изключи възможността Христо Бисеров да работи по нов политически проект.

Цялото интервю с Лютви Местан можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна