Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Пушкарова: Всички институции, свързани с процедурата по помилвания, си дължим разговор

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще открие двудневна конференция на тема "Помилването като държавна политика".

Конференциите, които комисията прави поне веднъж на шест месеца, откакто е започнал мандатът, имат за цел да поставят на обсъждане въпроси, които ние срещаме, да кажем нашата гледна точка, да чуем чуждата и да покажем как резултатите от тези дебати се вписват и се интегрират в нашата работа. Това наричаме прозрачност. Това каза председателят на Комисията за помилванията Ива Пушкарова в интервю за предаването "Преди всички".

Прозрачната политика е политика, основана на знание. Знанието означава човек да може да каже от какви принципни положения изхожда, когато взима едни решения, да може да ги обясни на другите по такъв начин, че накрая всички ние да имаме споделено разбиране какво се прави. Разбира се, че молителите за помилвания са част от нашата аудитория, но бидейки част от обществото, в което и престъпността, и заплахата от нея, и преодоляването на престъпността са теми, това общество също има своето много важно място в разговора за прозрачността, каза още Пушкарова.

Решенията в комисията се базират на информацията, която постъпва тук от партньорските институции, каквито са затворите, съдебната власт, така че ние трябва да преценим, след като една присъда е влязла в сила за вече реализиран риск, какво е станало с него в процеса на изтърпяване на наказанието, сбъднала ли се е прогнозата на съда, че изтърпявайки това наказание, ще се промени, тази промяна по-рано ли е настъпила, или се очаква да настъпи, или няма да настъпи изобщо. Всички институции, свързани с тази процедура, си дължим взаимно разговор всеки как разбира риска и доколко нашето разбиране за риска съвпада с обективната действителност. Мисля, че сме в състояние да отчетем напредък и държавата като цяло има единно и обективно разбиране за това какво представлява рискът от рецидив, как той може да бъде преодолян и какви са критериите това да се познае, обясни тя.

По отношение на категорията на осъдените жени и непълнолетни Пушкарова обясни: Категориите на жените и на децата, когато са достигнали до степен да бъдат извършители на престъпление, са специфични с това, че обикновено те извършват престъпление на фона на предходна история на насилие и престъпност, извършени спрямо самите тях. Самите те са били жертви. При това обикновено техните престъпления са тежки. Обикновено са реакции към много тежка престъпност, която е била реализирана спрямо тях и това създава специфични рискове и за рецидив, и за виктимизация при тези групи. Поради това факторите, които им влияят, са различни и начинът, по който се преценява как да се постъпи с тях, са малко по-различни. Това не означава, че при мъжете не настъпват такива процеси, но там те са по-редки.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ива Пушкарова чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени