Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имигрантите на кораба, потънал край о. Лампедуза, били изнасилвани и изтезавани

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Преди да поемат трагичното пътуване с кораба, който потъна край италианския остров Лампедуза и предизвика 366 жертви, имигрантите от Африка са били изтезавани и изнасилвани от трафикантите на хора, разкриха италианските власти.

Италианската полиция арестува в Лампедуза млад мъж от Сомалия, смятан за един от лидерите на групировката от трафиканти на хора, организирала пътуването, което на 3 октомври се превърна в трагедия край Лампедуза.

24-годишният сомалиец Елми Мухидин е пристигнал по-късно на италианския остров и когато е бил настанен в имигрантския лагер е бил разпознат и атакуван от някои от оцелелите при корабокрушението. Осем имигранти от Еритрея свидетелстваха, че той принадлежи към въоръжена групировка, която е отвличала, изнудвала и подлагала на изтезания имигрантите докато са били в лагер в Либия. По разказите им, жените са били масово изнасилвани, а мъжете – пребивани и изтезавани с електрически ток до момента, когато техни роднини, емигрирали в Европа, са платили на трафикантите над 3000 долара на човек.

Арестуваният сомалиец рискува присъда до 30 години затвор по обвинения в отвличане, сексуално насилие и трафик на хора.

Заедно с него беше задържан и палестинец, заподозрян в трафик на имигранти от Сирия.

Това е един от първите успехи на италианските власти в разкриването на организаторите на трафика на хора от Африка към Италия.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени