Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Кирчо Киров: Поредица от правителства се оказаха неподготвени за бежанския проблем

Снимка: БГНЕС

Органите на реда проверяват масово документите на чужденци в района на ул. "Пиротска" и около джамията в центъра на София. Хората се притесняват за сигурността си. Продавачките се страхуват да говорят пред микрофона на "Хоризонт", страхуват се и от чужденците. Това се казва в анкетата на Евелина Стоянова, излъчена в предаването "12+3". Кой пуска тези хора, без лични документи, да влизат в страната? Този въпрос задават хората на ул. "Пиротска".

Ген. Кирчо Киров - бивш шеф на Националната разузнавателна служба коментира: Опираме до въпроса - кога една държава се грижи добре за своите специални служби? Поредица от правителства се оказаха неподготвени за посрещането на този проблем. Ние сме държава - най-бедна в ЕС ,а бедността не е най-добър съветник. Тежкото икономическо положение е причина за ксенофобското настроение. Искам да вярвам, че мерките са дълбоко премислени и ще проработят. Нямаме друга алтернатива, освен тези мерки да сработят.

По темата за Христо Бисеров - ген. Киров каза, че има малко информация и много спекулации. Трябва с по-голямо спокойствие да се отнасяме, докато имаме повече информация. Въпросът има и специални и политически измерения. Мисля, че най-компетентни са колегите от ДАНС. Подобна информация най-вероятно има при тях.

Предполагам, че ще има вътрешно-партийни последици в ДПС и последици за външно-политическия облик на страната, коментира още ген. Киров.

Цялото интервю с ген. Кирчо Киров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени