Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филипините се борят с последствията от "Хайян" с международна помощ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Филипините Бениньо Акино обяви бедствено положение и призова за спокойствие, след като страната беше връхлетяна от един от най-силните тайфуни, предаде Би Би Си. Общо четири милиона филипинци бяха засегнати от стихията, стотици хиляди останаха без домове, а загиналите само в град Таклобан са около 10 хиляди. В страната пристига международна помощ за справяне с опустошенията на тайфуна "Хайян".

Съединените щати изпратиха самолети, хеликоптери и войници, които да се включат в спасителните операции. Финансова помощ отпускат от Европейската комисия, Световната програма по преханата, Великобритания, Китай, Тайван, Австралия и Нова Зеландия. ООН предоставя палатки, храна и други продукти от първа необходимост. Благотворителни и неправителствени организации от целия свят също помагат на оцелелите.

Орла Фаган от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси обясни какви са най-големи трудности.

Става дума за почистването на пътищата и летищата, за да можем да транспортираме стоките от първа необходимост. Това е един от големите ни проблеми. Другият е осигуряването на подслон. Хората наистина се нуждаят от подслон, защото домовете им са унищожени, каза Фаган пред Си Ен Ен.

"Хайян" премина също през Виетнам, където причини смъртта на 13 души, а над 900 хиляди бяха евакуирани. Отслабнал до тропическа буря, той ще порази също южната част на Китай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна