Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кьолн и Дюселдорф започват подготовка за карнавала на 3-ти март

Снимка: fotopedia.com

За германските градове по река Рейн днес не е обикновен понеделник. Въпреки началото на работната седмица денят по-скоро е празничен, защото по традиция на единайстото число от единайстия месец, в 11 часа и 11 минути, се дава началото на така нареченото "пето годишно време" - времето за подготовка и провеждане на прочутия карнавал.

В карнавалните столици Кьолн и Дюселдорф отдавна се готвят за този ден. В 9 часа сутринта на стария Кьолнски пазарен площад 700 хиляди живописно облечени карнавалисти започват с чаша бира в ръка да отброяват времето до 11.11 часа, когато се открива сезонът на карнавала. На площада се събират звездите на карнавалната музика, а кръчмите са отворени до късно през нощта. Цяла загадка е кой ще работи в Кьолн този понеделник.

В Дюселдорф празненството протича също така на високи обороти. Тук в плен на карнавалистите е целия стар град. За разлика от Кьолн, където се лее светлата бира "Кьолш", Дюселдорф предпочитат тъмното пиво "Ал Бийр", типично за града. Двата града спорят помежду си къде празненствата ще бъдат по-живописни и по-буйни.

Кулминацията е голямото карнавално шествие на 3-ти март догодина. До тогава подготовката, ушиването на костюмите и изработването на хумористичните скечове ще вървят с пълна сила.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени