Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носителят на “Пулицър” и “Грами” Джордж Крам - композиторът с поетически пристрастия, пред микрофона на програма “Христо Ботев”

Авангардистът в музиката Джордж Крам и неговите спираловидни нотописи.
Снимка: Архив

На 24 октомври прочутият американски композитор Джордж Крам ще навърши 80 години. Той е носител на наградата “Пулицър” през 1968 г. за творбата си Echoes of Time and the River, а през 2001 получава и “Грами”. Много от произведенията му са написани по поеми на Федерико Гарсиа Лорка (четири тома с “Мадригали” (Madrigals), “Нощна музика” (Night Music), “Старинните гласове на децата” (Ancient Voices of Children). Сред другите творби на Крам, ще цитираме “Черните ангели”, “Макрокосмос” (Macrokosmos), “Гласът на кита” (Vox balaenae).
Сред учениците на Крам е и българинът Андриан Первазов, който разговаря със своя професор в сряда в предаването “Контрапункт”.
Наред с осъществения сложен двоен контрапункт в ефира на програма “Христо Ботев” именитият композитор се обърна към българските ценители на неговата музика, отправи сърдечни пожелания към българските музиканти, изрази искрената си благодарност към организаторите на предаването, и към всички, които продължават да слушат и да се наслаждават на композициите му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна