Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Георги Димитров – залог за възторг и неспокойствие

Диригентът Георги Димитров в Москва: в зала „Чайковски” с оркестъра „Чайковски”, есента на 2009
Снимка: личен архив
Слава Богу, че има звуконосители, фиксирали музикални мигове, които впоследствие поизбледняват в съзнанието – колкото и на времето да са ни разтресли, нас, присъствалите в залата на събитията. 10 – 20 години по-късно ни се струва, че е било сън . Че сме били под въздействието и на извънмузикални, не дотам съществени събития. Че сме се били поддали на масова психоза едва ли не.
Да, да, ама не...
Защото изведнъж Националното радио измагьосва от мухсялалите си и неугледни, далеч от каквато и да било модерност, хранилища някакъв запис на въпросния звезден музикален миг. Ами той бил съвсем истински и си бил там – мигът! На стара трошлива лента, с ръждиво метално ядро, в опърпана картонена кутия, бързешката надписана от нечетливия почерк на покойна вече колежка.
М-даааа... Друга тема... извинете...
Добре познавах изпълненията под палката на Георги Димитров – и от сцената някога, и записите в архива на радиото. Тези дни поредното им прослушване /за всеки случай/ ме порази. Омиротвори ме. Съживи помръкналата ми душица. Донесе плахото подозрение, че дори аз май не съм работила и живяла съвсем напразно като съвременница на музиканта Георги Димитров. За него пък е съвършено сигурно, че 65 години е живял, страдал и работил смислено, с положителни исторически последствия. Който се съмнява, или намира изказване силно това изказване – внимателно да слуша предаването от рубриката „Музикалните вечери”.
Ще звучат стари изпълнения на Русенската и на Пловдивската филхармонии, които са почти неразпознаваеми с високото качество на изпълненията си. Ако остане време – ще звучи и изпълнение на Националния радиооркестър.
Един от интересните щрихи в предаването е обстоятелството, че в последния момент диригентът се съгласи специално за слушателите на програма „Христо Ботев” да разкаже спомени около раждането на паметните записи. Не пропускайте както музиката, така и разказите за нея. Защото Веруюто на Димитров в последно време гласи „Само музиката има значение”.
Ето произведенията, които със сигурност ще намерят място в ефира на програма „Христо Ботев” след 19.00 часа в чест на 65-годишнината на диригента Георги Димитров:
• Бах / Николов, Шакона
• Йозеф Хайдн, оратория „Годишните времена” – Есен
• Прокофиев, симфония № 3 „Огнения ангел”

петък, 15 януари, от 19.30 часа
По публикацията работи: Здравка Андреева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!