Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил”: Музикалното обучение - девет месеца преди раждане

Снимка: Архив

13 юли
Българският акцент във вътреутробното възпитание
Продължаваме рубриката за въздействие на музиката при вътреутробното възпитание на още неродените бебета. В поредица от предавания ви запознахме с част от европейския опит по темата, а днес ще ви представим някои страни от българската практика.
В българските народни традиции и обичаи можем да открием много по темата за предродовото възпитание и поведението на бременната жена, а в наши дни идеята е взета присърце от широк кръг специалисти с цел да помагат на бъдещите родители. В предаването разговаряме с Таня Илова, председател на Националната асоциация по пренатално възпитание “Формиране идентичността на моето бебе” (ФИМБ – България).
Вдъхновението за създаване на организацията идва от чужбина, черпи се ценен опит от изградените вече подобни европейски структури, но все пак има и различен, български акцент в дейността – обхващане в институции при обучението и на децата, както и включване на музиката и изкуствата в заниманията. Защото звукът спомага за хормоналната стимулация на плода (например връзката с удоволствието произвежда ендорфини, а със стреса – адреналин). Посланието на Таня Илова и Националната асоциация по пренатално възпитание към бъдещите родители е да позитивират и оптимизират вътреутробното възпитание на тяхното неродено бебе, подобно на добри инвеститори.

29 юни
Позицията на Латвия в пренаталното възпитание
Продължаваме темата за музиката и възпитанието на бебетата в първите девет месеца след тяхното зачеване. В предаването днес ще добавим още един щрих към тази все още малко изследвана и прилагана област от позицията на латвийския опит.
Мирдза Лиепиня, психотерапевт и музикотерапевт, член на Латвийската асоциация по пренатално развитие споделя с нас своя опит в предродовото възпитание. „Нашата работа е насочена към възстановяване на връзката и приемствеността между поколенията и смятаме, че древните знания днес са ни много полезни... Музиката е велико дело! Тя е вибрация, а вибрацията действа на телата ни. При детето в утробата на майката се формират малките хрущяли, то още няма дори кости, именно хрущялите дават резонанс на звука и бебето го чувства като лек и мек масаж. Затова е много добре, ако родителите вкъщи пеят. Учените твърдят, че високите тонове влияят на горната част от тялото, а ниските – на долната. Много е полезно и двамата родители да пеят, защото така тяхното дете получава по-пълен и хармоничен образ...
Изключително важно е в какъв звуков свят майката износва детето, дали то слуша наоколо силни, нервни, зли и сърдити думи или нежни, ласкави и спокойни разговори... Времето, през което се формира детето в утробата на майката прилича на изграждане на дом... Ако на тухлите в бъдещия дом пише думите спокойствие, мир, удовлетворение, радост, интерес, ласка, любов, душевност, т.е. всички онези качества, които ние искаме да видим у хората, и ако детето още в корема на майката възприеме тези качества като норма, то в живота си занапред ще търси ситуации и хора, с които да осъществи точно тези чувства, и с които ще се усеща спокойно, радостно и добре. Това за него ще се превърне в норма, а всичко останало – разстройващите и негативни чувства – те в живота му ще се появят, ще се запознае и с тях, но те няма да се превърнат в норма за него.

25 май
Гръцкият опит в предродовото възпитание
Във второто предаване по темата за предродовото възпитание ще ви срещнем с Йоана Мари, председател на Световната организация и на гръцката асоциация по пренатално възпитание. Какво трябва да е участието на майката, бащата и обществото в цялостния процес през първите девет месеца?
В този предродов период се оформят „корените” на детската физика, психика, характер, мислене, чувствителност. Впечатленията, идеите и любовта на майката се предават на детето в утробата й; те се регистрират и записват в дълготрайната памет на бебето и това именно създава програма за цял живот на един бъдещ гражданин на света. Затова е много важно родителските двойки да са инструктирани и информирани за важността и значението на този „наторяващ” всички останали житейски фази период.
Детето е най-скъпият подарък! Майката и бащата трябва да мислят, да си представят и да си пожелават това дете да бъде личност с най-ценните и възвишени човешки качества като доброта, мъдрост, любов, честност, сила, чувствителност, артистичност! Много полезно и практично е да се развива детето чрез музика, с хубави картини, с контакта с природата, изкуството и другите хора. Съществува хипотеза, че несъзнателният спомен за майчиното сърцебиене в матката е причина за успокояване на бебетата, когато са държани към гърдите на някого или когато се унасят в сън от постоянното тиктакане на часовник. Нероденото дете възприема само достатъчно силните звуци, тъй като в организма на майката има естествени шумове (сърдечен ритъм, стомашни звуци, движение на въздух в белите дробове), към които то се адаптира и привиква. Затова и нормалното биене на сърцето на неговата майка го успокоява, а след раждането подобен ефект има метроном, настроен на същата пулсация.

18 май
Румънският подход в обучението на бъдещите родителски двойки
Докато е в утробата на майката, бъдещето дете има най-силна чувствителност по отношение на външния свят и по този начин най-чисто и директно възприема звуците от околната среда. С музика и изкуство може да се повлияе благоприятно върху формирането на неговите сетива, които ще го направят пълноценно човешко създание.
За смисъла и характера на предродовото вътреутробно възпитание се говори от най-древни времена с езика и стила на съответната епоха. Какво се случва днес в нашия забързан технологичен свят? За най-новите тенденции и подходи ще се опитаме да ви разкажем в поредица от предавания.
Днес във всички развити страни има центрове за предродилна подготовка, в които се предлага медицинска, юридическа и психологична помощ на бременната жена и нейното семейство. Пренаталната подготовка на майката, бащата и цялото общество включва знания, умения и нагласи към етапите на бременността, раждането и отглеждането на детето.
Учените доказват, че бебето в утробата чува, усеща, „вижда”, има вкус, може да чувства, води активен емоционален живот и на елементарно ниво може да учи.
Една съществена препоръка е майката и бебето да слушат заедно музика. Според учените бебетата предпочитат оптимистични, радостни и простички мелодии с ясен ритъм и умерено темпо. Най-важното е да се разбере какво се харесва и какво не на бебето, а идеалното е майката и нероденото дете да се чувстват щастливи.
Качественото пренатално възпитание е основополагащо за здравето на всяко дете във физически, психичен, емоционален и духовен план. Какъв е подходът в обучението на родителските двойки, развиван от румънската асоциация по пренатално възпитание? - по темата разговаряме с нейния председател доктор Лавиния Нану.

вторник, от 16.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна