Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил”: Зоологическата фантазия на Сен-Санс

Снимка: Архив

В деня на детето ви поднасяме нашия музикален подарък - “Карнавал на животните” от френския композитор Камий Сен-Санс. Тази неповторима зоологическа фантазия е създадена през месец февруари 1886 година в Австрия. Своята “музикална шега” за две пиана, две цигулки, виола, виолончело, контрабас, флейта, кларинет, глокеншпил и ксилофон Сен-Санс не смята за сериозна музика и забранява да се издава.
За наша радост обаче след смъртта му цялата сюита от 14 портрети на животни се публикува и днес можем да се посмеем заедно на чистосърдечния хумор в образите на животните, а и да направим асоциации с много от човешките черти.
През 1949 г. американският поет Огдън Наш съчинява стихове към отделните пиеси, части от които ще чуете в предаването. “Камий Сен-Санс бе обзет от болка, когато хората го наричаха “Сен-Санс”. Звучеше му сякаш расата човешка обвинява го, че туй име трудно е да произнесеш. Така че, той обърна се към метроном и флейта, за да прослави други образи в живота. Тихо, моля! Започва неговият поздрав тук към козина, пера и перки…”

вторник, 1 юни от 16.30 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна