Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Вазов е свят, който трябва да се познава

160-та годишнина на Иван Вазов и един човешки поглед към творчеството и личността на българския литературен Патриарх.

“Неудобно е аз да говоря за Вазов...” – казва един български гражданин, анкетиран от репортер на улицата. А после уточнява извинително: “Иван Вазов е свят, който трябва да се познава!”

160 години са достатъчни за да се забравят неистинските герои и да пресипне гласът на неискрения патриотизъм.
Но 160 години са напълно достатъчни, за да се изпита трайността и силата на народната любов.
Обаче ако се вслушаме не по инерция и без патос в “Аз съм българче”, “Радецки”, “Питат ли ме де’й зората...”, “Българският език”, “Молитва, “Родната реч” и в словесните образи от “Епопея на забравените” – ще усетим, че техният ритъм отдавна е в нашия пулс.
Опитайте да изличите Вазовите герои от генетичния код на българите! Какво ще ни остане?
Преди 10 години, по време на тържественото честване на 150 годишнината на Иван Вазов в Народния театър – Йордан Радичков потърси отговорите на този феномен . Думите на Радичков могат да чуят и слушателите в това предаване – като запис от Златния фонд на БНР.
Благодарим на литературния историк и дългогодишен изследовател на творчеството на Иван Вазов професор Милена Цанева за честта специалист като нея да разкрие личността на Патриарха не пред академична аудитория, а за слушателите, и то по най-човешки начин. Тя оживи пред очите ни дори темпераментните му персонажи! Нейното лично възхищение пред таланта на Вазов и пред българските ценности е толкова заразително, че е трудно да му се устои.
Професор Милена Цанева ни позволи да усетим как истинският учен не само с ерудиция, а с Обичта си създава Обич към българската култура.

Към празничната атмосфера за годишнината в родния град на Писателя ни прави съпричастни кметът на Сопот Веселин Личев.
Кои са художниците и скулпторите, вдъхновени или дръзнали да изобразят патриарха на българската литература? – разказва поетесата Мирела Иванова, директор на Къщата-музей на Иван Вазов в София.

Разбира се, че в това предаване можете да попеете заедно с нас песните по стихове на Иван Вазов, които знаете още от деца. Възрожденският им плам не звучи архаично и днес. Или поне така ни се струва на нас – отрасналите с техния ритъм и родолюбиви думи.
По публикацията работи: Дарина Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна