Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил”: Перлите в музиката на Йозеф Хайдн

Франц Йозеф Хайдн, роден на 31 март 1732 година в долноавстрийското село Рорау, близо до унгарската граница. Родителите Матиас Хайдн – майстор на каруци, и Мария Колер – бивша готвачка в замъка на местния аристократ са почитатели на музиката и насърчават подобни занимания у децата си.
Хайдн е изключително продуктивен творец – твори във всички музикални жанрове, макар и не с еднакъв успех. Наричан е бащата на класическата симфония и на струнния квартет. Но величието му на композитор се проявява в двете му знакови творби, станали образец за музикален класицизъм – ораториите “Сътворението на света” и “Годишните времена”.
В биографията на Йозеф Хайдн, написана от Карпани, откриваме интересен факт относно творческия процес на майстора. Преди да композира дадена симфония, Хайдн създава цял роман в съзнанието си. Така стимулира въображението си. Ето например литературна интерпретация на първите тактове от симфония № 103: “Сцената се разиграва в полето. Предполага се, че ужасна буря вилнее над селото и е накарала жителите му да се приютят в божия храм. След гръмотевицата, представяна от тимпаните, се чува началото на молитва.. В петия и шестия такт, обрисувано от флейтата и обоя, се чува възклицание, което сякаш излиза от дъното на душата на няколко девици. Те изричат само две думи: “Велики боже!” но тези слова са така наситени с чувство, че предизвикват изблик на сълзи…”

вторник, 24 август, от 10.00 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна